Andersson terapi & familjerådgivning AB har som ambition att erbjuda kvalitativ familjerådgivning/parterapi till par i norrförorter till Stockholm samt Stockholm.
Familjerådgivning kallas den verksamhet för par och parrelationer som kommunerna är skyldiga att bedriva enligt Socialtjänstlagen. Man skulle kunna beskriva familjerådgivning som kommunens ”parterapi”. Familjerådgivning kan bedrivas helt i kommunal regi eller så läggs familjerådgivningen ut på privata utförare. Andersson terapi & familjerådgivning är idag en privat utförare av familjerådgivning för dessa kommuner:
-Stockholms stad
-Danderyd
-Täby
– Vallentuna
-Sollentuna
-Järfälla
-Upplands väsby
För att veta mer om varje enskilt avtal klicka på respektive kommun.
Familjerådgivning med de kommuner vi har avtal med innebär 5 samtal men kan i vissa fall förlängas. Gällande eventuell förlängning av samtalsserie ser kommunernas rutiner olika ut. Kontakta oss eller prata med din familjerådgivare om du vill veta mer om detta.
Familjerådgivning har som huvudsyfte att genom terapeutiska samtal hjälpa par med relationssamtal. Inom ramen för familjerådgivning tillåts ofta även relationssamtal mellan förälder och vuxet barn samt mellan vuxna syskon. Inom ramen för familjerådgivning tillåts inte samtal som innefattar barn under 18 år. Familjerådgivning kan betyda både enklare rådgivande samtal och längre bearbetande samtalsserier.
Familjerådgivning journalförs inte utan våra familjerådgivare för minnesanteckningar på samtalen. Dessa anteckningar förstörs efter att kontakten med er familjerådgivare avslutats. Inom ramen för familjerådgivning har man möjlighet att vara anonym. För att vara helt anonym hos oss rekommenderar vi att ni ringer in till oss. Inom familjerådgivning gäller sekretess för alla uppgifter som enskild lämnat i förtroende eller har inlämnats i samband med familjerådgivningen. De som vänder sig till oss som privat utförare av familjerådgivning ska känna sig fullständigt trygga med att de uppgifter de lämnat inte förs vidare till andra enskilda eller andra myndigheter och verksamhetsgrenar inom samma myndighet. Redan uppgiften att någon vänt sig till familjerådgivningen är sekretesskyddad. (SoL 15:2, Prop. 1995/96:117). Familjerådgivning har bland de strängaste sekretesser som finns. Familjerådgivningens sekretess innefattar dock 2 undantag:
Uppgiftsskyldighet enligt lag (OSL 8:1) gäller för familjerågivare gällande:
- Anmälningsskyldighet om barn som far illa (SoL 14:1 3 stycket)
- Vittnesplikt i domstol (RB 36:5)
Anmälningsplikten gällande barn för familjerådgivare är dock mera begränsad än vad gäller för andra verksamheter inom socialtjänsten (SoL 14:1 3 st.):
”De som är verksamma inom familjerådgivning är skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om att ett barn utnyttjas sexuellt eller utsätts för fysisk eller psykiskt misshandel i hemmet”.
De som arbetar som familjerådgivare är generellt oftast socionomer med vidareutbildning i psykoterapi. Många familjerådgivare har legitimation som psykoterapeuter, alltså en väldigt hög utbildning. Hos oss har alla familjerådgivare läst en utbildning i grundläggande psykoterapi och vissa är legitimerade psykoterapeuter. Många som arbetare hos oss med familjerådgivning har även läst sexologi. Vissa hos oss har även vidareutbildning i specifika metoder för parsamtal exempelvis IBCT eller EFT-parterapi. För mer info om våra terapeuter/familjerådgivare se personal.